10 November, 2013

bangkitkan semangat

Bismillahirrahmanirrahim

termenung jauh dijendela bas. menduga apa yang akan dilalui setelah aku berhenti kerja. aku ingin usahakan perniagaan sendiri. sokongan dan dokongan yang melimpah ruah aku perlukan. Akan tetapi, daifnya aku tentang ilmu berniaga, walhal bapaku seorang peniaga.

Sudah dua tiga kali aku diajak mengusahakan perniagaan kambing. hati berbelah bahagi. Ikut hati memang saut sahaja perlawaan tu, tetapi..sungguh kelemahan aku adalah takut untuk menghadapi akibat selepas itu. Bagaimana harus aku lakukan.

Minggu lepas, aku merantau mencari ketenangan mengembalikan semangat untuk penjadi pengusaha kambing yang berjaya. Merantau ke utara. Melihat suasana kampung sama seperti suasana rumah aku di Ketereh. Bendang sawah, rumah kayu, sungai cuma kawasan rumah aku di hiasi pohonan getah, di sana kelapa sawit. Udara yang tidak lagi dicabuli oleh cemaran yang melampau. Aku teringat pesanan nenda aku yang kina sedang terlantar di katil, kerana strok sebelah tubuh." kita jangan lupakan tanah, tanahlah tempat asal kita, andai sesibuk manapun kita, pijaklah tanah dan genggamlah ia, insyaallah, ia akan menyembuhkan."

Semasa berbual dengan ibu kawan aku, dia ada menceritakan kisahnya dulu-dulu. Satu pesanan yang dia amanahkan kepada aku, berbuat baiklah pada ibu dan bapa kita, jangan sisihkan mereka bila mana kita kecapi apa yang kita impikan.Insyaallah, Allah akan murahkan rezeki kita. Cerita demi cerita dia kongsikan.  Aku mengangguk tanda faham.

Dua hari tiga malam bermudafir kesana, sempat juga kau berkunjung ke rumah naqib aku semasa aku menumpang di rumah sahabat utm.sekali lagi mutiara kata yang terpacu dibibirnya.

"kita jangan mengambil sikap terlalu terbuka, nanti kita akan hanyut dibelai ombak dan jangan pula kita bersikap tertutup, nanti kita lemas dalam kegelapan. bertimbang rasalah"

Mutiara kata yang aku perolehi akan aku ingti.insyaallah. terima kasih semua.
Dua minggu lepas, aku telah utarakan hajat aku untuk berhenti kerja kepada bos aku.Dia tidak pula berkata, boleh atau pun tidak. cuma katanya, aku punyai bakat dalam adobe, tetapi dia sokong aku dalam apa yang akan aku kerjakan. Ujian berbiaga sendiri memang mencabar, kadang-kadang naik, kadang-kadang rugi. Ya, keadaan ayah paparkan, keadaan yang bekerja sendiri. Harus punyai kreativi untuk bersaing dengan peniaga lain.

Doakan aku sahabat smua. Insyaallah doa kalian membuatkan aku akan lebih semangat.

alang-alang menyelut pekasam biar sampai kepangkal lengan. undur selangkah bererti aku telah gagal namun kadang-kadang, undur itu bukan kerana gagal tetapi itu adalah strategi kemenangan.insyaallah.
ismarizalismail
raudhahtul syabab
10 november2013

1 comment:

  1. “Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakal (kepada-Nya)” (QS Ali ‘Imraan:159).

    Semoga Allah memberikan jalan kepada akhi untuk teruskan langkah dalam perniagaan. Insha Allah, DIA bersama dengan hamba-hambaNya yang sentiasa ingin berusaha tanpa putus asa serta bersandarkan semuanya kepada DIA yang Maha Penolong.

    Barakallah.!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sahabat@sahabiah PMI

.: sahabat utm :.

sahabat nun disana