28 December, 2009

facebook.





sudah lamaku tidak memetik keyboard ini...rasanya ia mula bersarang. hanya tinggal 3 hari lagi kita akal menyambut tahun baru namun begitu sudah 10 hari tahun baru hijrah telah beransur pergi.
kenapa aku letakan gambar facebook menjadi gambar utama.
dewasa ini kegilaan seluruh umat manusia tidak kira bangsa, agama, keturunan atau apa - apa pun, telah memuncak terhadap facebook. jika dahulunya kita semua sering menghabiskan masa menatap computer, untuk friendster tetapi sekarang kita semua relah berubah angin.
bukan hendak mengata orang lain, diri ini pun tidak terlepas dari 'benda alah ini'. asal je buka laptop, setting wifi, maka jari jemari ini akan terus membuka facebook. Melihat post orang yang telah di add sebagai rakan, komen orang lain terhadap apa yang telah dipostkan dan juga melihat gambar-gambar, menjadi rutin setiap kali mengexcess facebook.
angka 333 rakan yang berjaya aku add.
aku tidak laha suka sangat benda-benda macam ni, aku hanya ingin mencari sahabat-sahabat lama, masa sekolah dahulu.
insyallah apa pun tujuan kita, janganlah kita menyalah gunakannya. sahanbat aku sering berpesan, jadikanlah mediamasa ini salah satu tempat perkembangan ilmu dan penyebaran dakwah.





22 November, 2009

sedih rasanya..

.....

dah lama rasanya aku tidak menjamah huruf-huruf di keyboard ni....bersarang bersarang bebenor kot..sudah hampir dua minggu aku berkampung di UTM bukan sebagai mahasiswa akademik tetapi mahasiswa yang mernyertai PALAPES. suka ada duka, letih dan tension dapat aku rasai.
hari ini genap lah 10 zulhijjah 1430H, aku masih dalam tugasan. markas palapes telah berbesar hati unutk bagi cuti raya kpd kami selama dua hari. sedih rasanya di hati. hati ini teringat keluarga kat kampung, hati ini meronta-ronta mencari kasih sayang ibu dan ayah serta adik - adikku.Mujurlah skuadku dapat mengisi kegembiraan walaupun tidak sama. apa pun aku mesti teruskan perjuangan ini walaupun memeritkan jiwa dan sanubari.

terima kasih buat sahabat-sahabat aku yang bersama aku dalam perjuangan ini.InsyaALLAH ALLAH akan memberkati kita.
selamat Hari RaYA aIDILdHA aku ucapkan kepada semua keluarga,sahabat-sahabat aku, rakan-rakan, jurulatih dan semua umat islam seluruh pelosok dunia.

14 November, 2009

palapes

kenangan bersama



sebelum masuk pengkalan semasa junior..







menembak lorong hutan kat PULADA



sebelum persembahan khas untuk konvokesyen semasa intermediate

06 November, 2009

ujian dari NYA


Alhamdulillah..hari ni first day aku dah habis final exam….rasa macn dah bayar hutang satu juta….namun ujian dari MAHA Pencipta bila-bila saja akan datang…jauh dalam genap hati aku rasa sedih, gelisah, bimbang bercampur –campur…entah mengapa aku rasakan final exam kali ini……menyesal mula timbul dalam lubuk hati aku, mengapa la aku tak mengambil peluang keemasan yang dah di berikan, aku sia-siakannya. Biasalah manusia sedah kena baru tergadah, Aku tahu ini merupakan ujian dari ALLAH yang MAHA Mengetahui segalanya. tiada tempat untuk ku melahirkan rasa hiba ini. Aku takut. Takut menjadi fitnah kepada JKM,PMI, PALAPES dll organisasi. Takut kecewakan harapan ibunda dan ayahanda. Mungkin semua ini ada hikmah disebaliknya. Dulu pernah cikgu aku pesan, “ organisasi no 1, akademik bukan no 2”, adakah aku mampu merealisakannya ataupun sekadar salah satu dari retorik untuk mendapatkan popularity murahan.

Kehidupan dikampus banyak mengenangkan aku kembali di zaman matrik dulu. Kami selalu di tekankan dengan ukhwah, akademik, masa dll. Dahaganya aku dengan kemanisan ukhwah dulu. sebulan nak final je, lajnah akademik sibuk menyusun jadual study group, lecture tambahan, kata – kata motivasi. Kat sana kecil senang la nak counter, sini…..

Aku harus muhabahkan diri, mencari dimana silapnya dalam mencari cahaya. Mungkin bacaan al quran aku kurang, ataupun aku ni menbelakangi ibadat – ibadat ALLAH ataupun…entah la

Doa dan tawakal aku panjatkan kepada Ilahi yang MAHA Pengatur segalanya. aku mengharap yang terbaik dariNYA..insyaallah.


03 November, 2009

.: Cari Pasangan :.



cari pasangan..


Mari-mari marilah
Dengarlah ini kisah silam oh kawan
Sangatlah berguna
Moga hidup aman bahagia

Di malam yang pertama
Jumpa mertua
Tersentak si jejaka diberitakan
Istrinya tidak sempurna rupa
Anggota zahirnya lumpuh semua
Tiada upaya mengurus diri

Terkejut si jejaka penuh persoalan di hatinya
Mungkinlah sudah jodoh itulah istrinya
Hibanya rasa hati
Namun tetap redha pada takdir
Asalkan punya iman itulah paling penting
Saat-saat berjumpa
Terpesona memandang
Benarkah istrinya Menawan sungguh cantik


Cari-cari... carilah
Pasangan hidup betul-betul oh kawan
Bahagia berseri
Rumah tangga akan harmoni
Cari-cari... carilah
Pasangan hidup betul-betul oh kawan
Bahagia berseri
Rumah tangga akan harmoni


Terhurai dijawablah oleh mertua
Zahirnya tak sempurna kiasan saja
Memberi makna sucinya diri
Wanita solehah terpelihara
Terharu jejaka tunduk bersyukur


Terkejut si jejaka penuh persoalan di hatinya
Mungkinkah sudah jodoh itulah istrinya
Namun tetap redha pada takdir
Asalkan punya iman itulah paling penting
Saat-saat berjumpa
Terpesona memandang
Benarkah istrinya Menawan sungguh cantik


Cari-cari... carilah
Pasangan hidup betul-betul oh kawan
Bahagia berseri
Rumah tangga akan harmoni
Cari-cari... carilah
Pasangan hidup betul-betul oh kawan
Bahagia berseri
Rumah tangga akan harmoni


Jangan mudah percaya harta pangkat dan rupa
Indahnya di mata berawaslah
Rasul sudah bersabda insan punya agama
Akhlaknya mulia fahamilah

Cari-cari... carilah
Pasangan hidup betul-betul oh kawan
Bahagia berseri
Rumah tangga akan harmoni
Cari-cari... carilah
Pasangan hidup betul-betul oh kawan
Bahagia berseri
Rumah tangga akan harmoni

Jangan mudah percaya harta pangkat dan rupa
Indahnya di mata berawaslah
Rasul sudah bersabda insan punya agama
Akhlaknya mulia fahamilah


Cari-cari... carilah
Pasangan hidup betul-betul oh kawan
Bahagia berseri
Rumah tangga akan harmoni
Cari-cari... carilah
Pasangan hidup betul-betul oh kawan
Bahagia berseri
Rumah tangga akan harmoni

tajuk lagu : cari pasangan
kumpulan : rabbani

26 October, 2009

....YANG BERNAMA WANITA....






....YANG BERNAMA WANITA....

Diri;seorang wanita...
Gahnya bukan pada kecantikan...
Menawan bukan pada senyuman...
Hakikat seorang wanita;punya hati yang terlalu rapuh
Mudah luntur pada dugaan...
Sekalipun wanita;menongkah arus
mencari kekuatan pada denai-denai harapan...
Mengertilah;diri seorang wanita....
Terbatas pada rasa malunya,
Tercabar pada naluri kecintaannya...
Kadangkala;wanita menjadi kuat,
Bila kesetiaannya diuji
Bila kejujurannya dinilai
...Malah bila dirinya dikeji....
Tapi jangan lupa...
Wanita juga;kadangkala mudah mengalah,
Bila seringkali kesetiaannya tidak dihargai
Bila kejujurannya jadi tak bernilai lagi
....Malah bila dirinya sudah lali...
"Mengerti akan kekecewaan sendiri"
Wanita;yang selalu menangis
...ada airmata yang mengajar erti bahagia..
...ada airmata yang membawa duka...
ada jua airmata pengganti kata-kata...
Bila hati sudah enggan berbicara,
Mengertilah.....
Yang bernama WANITA;punya rasa cinta yang mendalam...
Sekali menitis airmata;jangan terlalu bangga;
...mungkin bukan menagih simpati...
atau mentafsir cinta di hati....
....tapi kerana CINTANYA YANG SUCI...
PADA SEBUAH KECINTAAN YANG ABADI....
"DEMI CINTA SUCI

25 October, 2009

.: DARI HATI :.

Bismillaharrahmanarrahim
Assalamualaikum…

“Sesungguhnya orang-orang Mukmin adalah bersaudara" (al-Hujurat [49]: 10



Salam ukhwah. Segala kesyukuran dan kata-kata pujian serta ketaatan hanya kehadrat Allah S.W.T, pemilik dan pencipta alam semester ini. Selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga dan sahabat baginda serta mereka yang mengikuti perjuangan bagi menegakkan syiar Islam di muka bumi ini.

Sebelum tangan lebih jauh menaip keyboard laptop, sebelum mata layu menatap skrin, sepuluh jari disusun ku pohon keampunan, segala kekhlilafan dan kesilapan ku dimaafkan. Tulisan ini bukannya untuk memohon maaf semata-mata tetapi untuk koreksi bersama, moga-moga titikpersefahaman dapat dicari. Perselisihan antara dua makhluk Allah sudah menjadi fitrah kehidupan. Kalau kita selok balik kiah nabi musa dengan nabi harun di mana, perselisihan faham oleh nabi musa terhadap nabi harun. Tetapi perselisihan ini tidak berlanjutan dengan adanya penjelasan dari kedua pihak.

Sesungguhnya orang-orang Mukmin adalah bersaudara,kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu(yg berselisihan) dan bertaqwalah kpd Allah agar kamu mendapat rahmat" (al-Hujurat [49]: 10

Kebencian itu datangnya dari syaitan. Sebelum kemarahan kita memuncak tinggi, cuba kita bertanya kpd diri kita, (muhasabah diri), dalam seharian kita akan berjumpa dgan pelbagai ragam ,pelbagai karenah,pelbagai style orang, yg mana selam ini kita tidak berjumpa lagi dengan mereka. Persoalannya disini, adakah semasa kita bertemu dan bergaul dengan mereka dapat memuaskan hati mereka, adakah perkongsian dalam bersahabat telah luput kita tinggalkan? Dalam mencari kemanisan dalam bersahabat kita seharusnya berlapang dada dan bersangka baik dimana peringkat paling lemah dalam berukhwah.

Dalam bersahabat aku selalu ingin memuaskan hati semua tetapi hakikatnya pasti ada yang tersinggungdi sebelah pihak lain. Itu merupakan fitrah. Manusia tidak diciptakan adalah sama. mungkin betul aku ini tidak pandai dalam penyampaian maklumat, selalu menyindir dan menghentam seseorang itu tanpa memikirkan perasaaan nya. Namun, hakikatnya aku ingin melihat satu perubahan agar orang melihat serong terhadap kita. Tetapi, dalam aku ingin memuaskan hati orang maka hati sahabat aku terkorban. Aku bertanya pada dri aku , adakan aku ini memang silap, atau adakah dalam aku menyampaikan sesuatu itu tidak diterima apa yg dimaksudkan oleh aku?? Separti selalu aku cakap, apabila kita banyak bercakap maka lebih banyak kita menyakitkan hati orang. Sedangkan Nabi Muhammad ingin menyampaikan dakwah, org musyrikin mekah menghendik, mencerca, baling dengan batu dan sebagainya. Semakintinggi kita berada semakin ramai kita perlu menjaga hati orang sekeliling kita. Ketahuilah sahabat ku….kau memang banyak berjasa kpdku…

Aku menulis ini bukan takut untuk bersemuka denganmu tetapi pada firasat aku jika aku kau memang tak nak bercakap dengan aku. Senantiasa menjauhkan diri bukan sahaja dari kalangan aku malah sahabat lain yang dulu gelak tawa bersama, makan minun bersama. Orang yang senantisa mendekatkan diri kpd Allah, dalam diri aku akan timbul rasa hormat kpdanya. Ketahuilah sahabatku, mungkin aku ni boleh diibaratkan seperti buah peria, luarnya Nampak cantik tapi bila dimakan orang akan tidak sukakannya. Aku selalu berdoa agar aku ini boleh menjadi seperti buah limau, luarnya nampak cantik dan bila dimakan manisnya meliputi segenap ruang dalam mulut. Janganlah jadi seperti pohon semalu, asalkan disentuh pasti menyecup, sangat sensitive. Jadilah sperti pohon buluh, walaupun rebut taufan melanda ia tetap berdiri teguh, hanya melentur mengikut arus.

Akhir sekali, aku memohon keampunan diatas kekhilafan aku dan semua sahabat yg lain. Aku berharap saat dan ketika yg dulu akan kembali lagi. Apabila seseorang itu berubah dengan mengejut maka banyak benda dia tidak dapat menerima. Salah dan silap dalam wadah ini dipohon sekali lagi. Fikir la dahulu tentang apa yg kita buat kat orang lain baru kita boleh menbuat keputusan adakah dia salah ataupun sebaliknya…dengan tulisan ini juga aku berharap, aku dan yang lain dapat dilapangkan dada untuk menjwab final nanti..INSYAALLAH.semaga Allah akan memberkati persahabatan kita.

Ukhwah selamanya, persahabatan diutamakan, Allah didahulukan…


22 October, 2009

Keranamu ISLAM



Keranamu ISLAM

Sebagai ummat al-deen tercinta
Kami sentiasa sedia
Mempertaruhkan kudrat
Siaga berdiri di medan
Pada garis paling hadapan
Biar berputih tulang
Daripada berundur ketakutan
Membiar musuh mencuri kesempatan
Tanpa rela berputih mata
Membiar ummah ditekan dan dihina
Keranamu ISLAM
Kami syabab yang merdeka
Bukan sekadar melafazkan setia
Malah menyanggupi apa saja
Kendatipun nyawa galang gantinya!
Kita langir keris pusaka
Dari cita semangat waja
Biar membara dupa bangsa
Dengan tangkas pencak
Sang wira di medan laga
Keramat loknya ditempa pandai besi
Ditinta kursani digenggaman pejuang sejati
Hei, tangkas langkahmu di tengah gelanggang
Bagai kijang bermukin di hutan
Kemas pencakmu berhadapan lawan
Bagai sang harimau siaga menerkam
Hei, jati diri kau pasakkan
Musuh kau tumbangkan
Rantai penjajah kau leburkan
Tegak sendi maruah agama
Pencak budi memaknakan merdeka.

06 October, 2009

masa buka puasa rumah Dato` Pa..


jemputan khas ke rumahnya untuk berbuka puasa...



Dato` Pa dan geng laki...



bergambar bersama rombongan (pengetua kolej) dan Dato` Pa..


terima kasih
Dato` Pa.....







02 October, 2009

JAMUAN RAYA..



salam lebaran..

insyaAllah 10/10/2009 MSK akan mengadakan jamuan raya bersama anak kelantan di taman universiti, UTM skudai.
diharapkan semua anak kealntan dapat meluangkan masa ...jamuan ini terbuka kepada semua anak negeri kelantan di dalam atau diluar UTM skudai...
SAMALAH KITA MEMERIAHKANNYA..
ukhwah selamanya

16 September, 2009

..hadiah untuk kemenangan di bulan tarbiyah..





Alhamdulillah...
pejam celik-pejam celik ari dah masuk hari yang ke 26 kita menempuh hari-hari terakhir fasa ke-3 di bulan tarbiyah..
INSYAALLAH..bulan kemenagan akan menjelma.



Hari raya hari untuk semua
Hari yang bahagia
Hari raya mari kita semua
Bersyukur Pada Yang Esa
Bermaaf-maafan di hari mulia
Kunjung mengunjung sanak saudara
Sebulan berpuasa di bulan Ramadhan
Kini tiba masanya berhari raya
Hari raya hari untuk semua
Bersyukur Pada Yang Esa
Bersalam-salaman dihari lebaran
Sahabat dan taulan kita raikan
Sebulan berpuasa di bulan Ramadhan
Kini syawal tiba berhari raya
Hari raya hari untuk semua
Bersyukur Pada Yang Esa


Raihan &Nowseeheart - Hari Raya Untuk Semua

10 September, 2009

jom belajar dialek klate...


JOM BELAJA DIALEK KLATE...



istilah kebisaan diguna:


Bokbong - spesis musang
Ttuyup - pepatung
Pok Kor - spesis mengkarung
Ike Kkhonge - ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Absorber = saksoba
Supik Gelenyar/supik rhokrhak - plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab
"tuffah" = epal)
mokte = rambutan
kuk/kok = sekeh
njja = tendang
x cakno = x hirau
nyaknyo = kesian
bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G' means sabd
u))
debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang
rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
cuwoh = curah
getek/etek = juga
tepoh = langgar
tubik = keluar
SIAK DUK GGOBAR = Jangan risau.. Don't worry, be happy!!!
IDAK KO = cuma
WAK GGOGHI = Bagi memulakan sesu
atu.. to start with.(biase nyer dlm urusan perniagaan)
DEKPONG GAK EH = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth (kulit kelaghing = skin not smooth enough)
belengas = melekit
klikpah klikpah = terpinga pinga
lipotey = x tetap duduk
nneting = melantun






Kelantan + English?? = "Kelantalish" .... hohoho

Contoh:
POZEK (deposit),
RIZAT (1.result
NNEJA (manager),
ISTEK (estate),
SUWIH (switch),
MERKET (market), dll...
BOKK (book)
rhoba (rubber)pemadam

Kata penguat dlm bahaso Klate pun boleh tahan menarik:
manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
mase PPUGHIK
tawar EBER
putih SSUEH
hite LLEGE
biru KKETU
kuning NNEHE
kenye BBONYAH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGA
hapok KOHONG
nnakut/penakut apah
cerhoh/cerah jheriloh
jatuh celabok
kuca hanya (suara mengidung sedikit)

Ada beberapa "bunga bahasa" dalam loghat kelantan yang unik.. Antaranya:
YAK = lebih kurang "opocot!!!" atau "oops!!"
DEH? = memohon restu atau persetujuan...lebih kurang "OK?",
GAK = lebih kurang "habis tu.." atau "so.."
PAH? = lebih kurang "GAK"
HO(bunyi naik ke hidung sikit ) = "ya lah.." atau "yes"
DOCK? = lebih kurang "bu( kan )?", "betul tak?" atau "isn't it?"
LAMOKEY = nanti kan

Seperkara lagi, ada diantara perkataan dalam penggunaan biasa loghat Kelantan di anggap TABOO dalam loghat yang lain, atau sekurang-kurangnya tak manis didengar pengertiannya di dalam loghat tempat lain...Yang popular digunakan antaranya:

CEBOCK : kita maksudkan 'cedok', selalunya untuk cecair, mencedok air. Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud "basuh b***k"(istinja).
PPATAK : kita maksudkan 'paling bawah'. Mencarut bagi mereka...
JEBUR : kita maksudkan 'botol' (kurang popular sebenarnya, tapi org tua-tua masih guna perkataan ni...) Kalau silap dengar, lain maksudnya.
KOTER : kita maksudkan "kelapa tua yang kering tak berair" (ingat slogan CAWAT KOTE?) di kebanyakan tempat, ianya mencarut juga!!
TTINO : kita maksudkan 'perempuan' t! api bila sebut BETINA, ramai yang marah.(begitu juga JATE...)
AIR TUAK : kita minum di bulan puasa, buat berbuka!!! Bagi orang luar, TUAK adalah Haram (sama taraf dengan TODI & ARAK ...)Yang fresh & manis tu dipanggil NIRA.
NNATE : kadangkala "simbol" kemesraan antarakawan... cuba direct translate jadi BINATANG... Boleh bergaduh nanti...
SUKU SAKAT : bagi kita,bermaksud "tidak kena mengena", bagi org KL,ia bermaksud "kaum kerabat" contradict betul!!!sprt gak perkataan bujang(buje)membawa erti janda kl di kelantan.
SIAL = sembuh

Biasanya perkataan yang berakhir dengan`an','am','ang' diganti dengan `e'. cth :
Jangan=jange
Lengan =lenge
ayam = aye
Geran = gere,
Pisang = pise
Malam = male BUT NEVER NEVER & NEVER apply this formula on words like
pelam(mangga) & pelan.(nanti jd lain lak.)

Akhir sekali, peranan "SABDU" dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan boleh membezakan langit dengan bumi.Sekadar contoh,

Tanpa 'sabdu' orang boleh patah gigi kerana MAKAN KANTIN, sepatutnya disebut MAKE KKETENG (eating at the canteen)!!!

Atau salah faham antara TAK PAKAI (not wearing) dengan TOK PPAKA(useless).Atau keliru diantara KECEK(tipu) dengan KKECEK (bercakap) dan juga banyak di ringkaskan pecakapan sprt :make kkeda (makan di kedai) maye ssejid (sembahyang di masjid)tido lluar(tidur di luar)

so itula tutorial kite ttg bhs kelantan...(kl nk himpun bnyk lg)

kalu nk lagi boleh la cari sapo2 ore klate blaja ngan dio...


SELAMAT MENCUBE..

peribahasa hari ini...



29 August, 2009

ramadhan...tarbiyahMu sungguh hebat....



Seperti yang difirmankan Tuhan di dalam al-Qur'an, "Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa." (Al-Baqarah: 183)

Pejam celik- pejam celik sudah seminggu kita menjalani latihan tarbiyah di kem ramadhan, saya berharap dapat teruskan hingga kepenghujungnya. Dalam menjalani kem ini sudah banyak mehnah dan tribulasi yang sukar saya tempuhi. Minggu lepas saya menyambut kedatangan bulan yang dipenuhi kerahmatan ini dengan latihan palapes. Jika sehari tidaklah sya gusarkan tetapi dua hari berturutan...SUBHANAALLAH...keletiahn dari segi mental dan fizikal amatlah dirasai..saya kuatkan semangat dengan bantuan rakan-rakan dan sahabat-sahabat..teringat kisah baginda dulu, 2 RAMADHAN telah berlakunya peperangan BADAR, yang mana penentangan berlaku anta tentera ISLAM dengan puak arab musyrikin..kisah salahuddn alayubi juga menyelubungi dalam kepala saya juga, untuk membakar semngat untuk teruskan training palapes...

Surah Ali ‘Imran ayat 123 hingga 125.

“Sesungguhnya Allah menolong kamu dalam Perang badar, sedangkan pada masa itu kamu orang yang lemah. Sebab itu bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mensyukurinya“.

Selepas itu sya diuji dengan ujian saya sebagai mahasiswa...test..test..test..assignment...report..(due date minggu ni)..YA ALLAH KUATKAN DAYAKU...

..Rasulullah s.a.w. menggembirakan para sahabatnya dengan sabda baginda: Ertinya: Sesungguhnya akan datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang diberkati, Allah mewajibkan kamu berpuasa di dalamnya. Pada bulan Ramadhan dibuka pintu-pintu syurga, dikunci semua pintu neraka, dibelenggu semua syaitan. Di malamnya ada satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Barangsiapa yang tidak memperolehi kebajikan pada malam itu berertilah diharamkan baginya segala kebaikan untuk dirinya.

Rasulullah s.a.w. juga mengucapkan kepada para Sahabat ucapan yang bermaksud: Telah datang kepada kamu bulan Ramadhan Penghulu segala bulan , maka selamat datanglah kamu kepadaNya. Maka telah datang bulan puasa membawa segala macam keberkatan. Oleh yang demikian muliakan tetamu yang datang itu dengan seberapa baik...

Esok hari kelapan kita menjalani latihan di kem tarbiyah, esok jugak hari ketga saya berada dalam latihan palapes..insyaallah akanku teruskan apa saja yang dijadualkan...




28 August, 2009

BAKAT '09



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Team Fasi Lujnah Pendidikan dan Kepimpinan PMIUTM akan menganjurkan bengkel asas kemahiran fasilitator pada hari Sabtu, 29hb Ogos 2009 bertempat di Dewan Al-Ghazali, MSI. Bengkel yang akan bermula pada pukul 8pagi dan berakhir pada pukul 6 petang ini bertujuan untuk mengasah bakat serta mendedahkan ilmu-ilmu berkaitan dengan kemahiran untuk menjadi seorang fasilitator yang hebat. Selain itu, bengkel ini juga bertujuan untuk meningkatkan kemahiran-kemahiran asas seorang mahasiswa seperti kemahiran berkomunikasi, pengucapan awam serta menyemai jiwa sebagai seorang pemimpin yang bakal berinteraksi dan berhadapan dengan pelbagai lapisan masyarakat kelak.

Bengkel ini bakal menampilkan 2 orang penceramah iaitu Ust Dr. Mohd Ismail B. Mustari, penasihat PMIUTM dan Dr. Hamdan dari Pusat Kaunseling dan Kerjaya UTM. Ust. Ismail akan menyampaikan ceramah yang bertajuk “Peserta Program Bermasalah? Bagaimana Mengatasinya? “ manakala Dr. Hamdan akan mengupas tajuk berkenaan dengan Etika Fasilitator Hebat. Selain slot ceramah, bengkel ini juga bakal diisi dengan slot-slot lain seperti LDK dan juga slot brainstorming.

Untuk makluman, pihak PMIUTM banyak menerima undangan untuk menjayakan kursus-kursus motivasi di sekolah-sekolah menengah dan rendah dalam negeri Johor. Terbaru, pihak PMIUTM di bawah kendalian LPK PMIUTM dijemput untuk menjayakan Kem Motivasi & Jati Diri (KEJAR ’09) yang telah diadakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Tanjung Pengelih, Pengerang, Johor.

Justeru, Team Fasi LPK telah bertindak untuk menganjurkan bengkel ini bagi melatih mahasiswa mahasiswi tahun 1 khususnya yang berada dalam LPK PMIUTM sebagai persediaan awal kepada mereka untuk menjadi seorang fasilitator yang mampu membawa agenda dakwah itu sendiri di samping dapat menerapkan nilai-nilai murni kepada para peserta program nanti.

Oleh itu, semua sahabat LPK PMIUTM dan mahasiswa mahasiswi UTM dijemput hadir. Yuran sebanyak RM 5 dikenakan. Untuk penyertaan dan pertanyaan lanjut, boleh hubungi saudara Azmi 013-7917680 (mahasiswa) dan Ratna 013-9718077( mahasiswwi) . –Team Fasi LPK-
pmiutm.blogspot.com

24 August, 2009

21 August, 2009

nasyid rabitah



Hati ini telah bersatu berkumpul diperut bumiMU,
Hati ini telah bertemu bersatu memikul beban dakwahMU,

Hati ini telah mengikat setia untuk mendaulat,
Untuk mendokong syariatMU di alam maya..,
Maka Ya Allah
Eratkanlah ikatan yang ada…,
Tunjukkanlah dengan cahayaMU tiada malap terangi alamMU,
Hidup suburkanlah dengan ma’krifatMU,
Tapi jika ingin mematikannya,
Matikanlah sebagai syuhadah,
Dalam perjuangan menegakkan agama yang mulia..,

17 August, 2009

kembali lagi


ALHAMDULILAH RAMADHAN MENJELMA LAGI....


Selamat menyambut bulan yang penuh dengan keberkatan....semoga kita akan berlumba-lumba untuk menperolehinya..

Ingatlah wahai sahabat sekalian, kita takkan diberi peluang untuk kali kedua....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sahabat@sahabiah PMI

.: sahabat utm :.

sahabat nun disana