25 October, 2009

.: DARI HATI :.

Bismillaharrahmanarrahim
Assalamualaikum…

“Sesungguhnya orang-orang Mukmin adalah bersaudara" (al-Hujurat [49]: 10Salam ukhwah. Segala kesyukuran dan kata-kata pujian serta ketaatan hanya kehadrat Allah S.W.T, pemilik dan pencipta alam semester ini. Selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga dan sahabat baginda serta mereka yang mengikuti perjuangan bagi menegakkan syiar Islam di muka bumi ini.

Sebelum tangan lebih jauh menaip keyboard laptop, sebelum mata layu menatap skrin, sepuluh jari disusun ku pohon keampunan, segala kekhlilafan dan kesilapan ku dimaafkan. Tulisan ini bukannya untuk memohon maaf semata-mata tetapi untuk koreksi bersama, moga-moga titikpersefahaman dapat dicari. Perselisihan antara dua makhluk Allah sudah menjadi fitrah kehidupan. Kalau kita selok balik kiah nabi musa dengan nabi harun di mana, perselisihan faham oleh nabi musa terhadap nabi harun. Tetapi perselisihan ini tidak berlanjutan dengan adanya penjelasan dari kedua pihak.

Sesungguhnya orang-orang Mukmin adalah bersaudara,kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu(yg berselisihan) dan bertaqwalah kpd Allah agar kamu mendapat rahmat" (al-Hujurat [49]: 10

Kebencian itu datangnya dari syaitan. Sebelum kemarahan kita memuncak tinggi, cuba kita bertanya kpd diri kita, (muhasabah diri), dalam seharian kita akan berjumpa dgan pelbagai ragam ,pelbagai karenah,pelbagai style orang, yg mana selam ini kita tidak berjumpa lagi dengan mereka. Persoalannya disini, adakah semasa kita bertemu dan bergaul dengan mereka dapat memuaskan hati mereka, adakah perkongsian dalam bersahabat telah luput kita tinggalkan? Dalam mencari kemanisan dalam bersahabat kita seharusnya berlapang dada dan bersangka baik dimana peringkat paling lemah dalam berukhwah.

Dalam bersahabat aku selalu ingin memuaskan hati semua tetapi hakikatnya pasti ada yang tersinggungdi sebelah pihak lain. Itu merupakan fitrah. Manusia tidak diciptakan adalah sama. mungkin betul aku ini tidak pandai dalam penyampaian maklumat, selalu menyindir dan menghentam seseorang itu tanpa memikirkan perasaaan nya. Namun, hakikatnya aku ingin melihat satu perubahan agar orang melihat serong terhadap kita. Tetapi, dalam aku ingin memuaskan hati orang maka hati sahabat aku terkorban. Aku bertanya pada dri aku , adakan aku ini memang silap, atau adakah dalam aku menyampaikan sesuatu itu tidak diterima apa yg dimaksudkan oleh aku?? Separti selalu aku cakap, apabila kita banyak bercakap maka lebih banyak kita menyakitkan hati orang. Sedangkan Nabi Muhammad ingin menyampaikan dakwah, org musyrikin mekah menghendik, mencerca, baling dengan batu dan sebagainya. Semakintinggi kita berada semakin ramai kita perlu menjaga hati orang sekeliling kita. Ketahuilah sahabat ku….kau memang banyak berjasa kpdku…

Aku menulis ini bukan takut untuk bersemuka denganmu tetapi pada firasat aku jika aku kau memang tak nak bercakap dengan aku. Senantiasa menjauhkan diri bukan sahaja dari kalangan aku malah sahabat lain yang dulu gelak tawa bersama, makan minun bersama. Orang yang senantisa mendekatkan diri kpd Allah, dalam diri aku akan timbul rasa hormat kpdanya. Ketahuilah sahabatku, mungkin aku ni boleh diibaratkan seperti buah peria, luarnya Nampak cantik tapi bila dimakan orang akan tidak sukakannya. Aku selalu berdoa agar aku ini boleh menjadi seperti buah limau, luarnya nampak cantik dan bila dimakan manisnya meliputi segenap ruang dalam mulut. Janganlah jadi seperti pohon semalu, asalkan disentuh pasti menyecup, sangat sensitive. Jadilah sperti pohon buluh, walaupun rebut taufan melanda ia tetap berdiri teguh, hanya melentur mengikut arus.

Akhir sekali, aku memohon keampunan diatas kekhilafan aku dan semua sahabat yg lain. Aku berharap saat dan ketika yg dulu akan kembali lagi. Apabila seseorang itu berubah dengan mengejut maka banyak benda dia tidak dapat menerima. Salah dan silap dalam wadah ini dipohon sekali lagi. Fikir la dahulu tentang apa yg kita buat kat orang lain baru kita boleh menbuat keputusan adakah dia salah ataupun sebaliknya…dengan tulisan ini juga aku berharap, aku dan yang lain dapat dilapangkan dada untuk menjwab final nanti..INSYAALLAH.semaga Allah akan memberkati persahabatan kita.

Ukhwah selamanya, persahabatan diutamakan, Allah didahulukan…


1 comment:

  1. " لا يحبّ احدكم حتّى يحبّ لأخيه كما يحبّ لنفسه " tidak sempurna iman seseorang itu selagi dia tidak mengasihi saudaranya seperti mane dia mengasihi dirinya sendiri . dalam persahabatan ada istilah ithar , melebihkan sahabat dari diri sendiri .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sahabat@sahabiah PMI

.: sahabat utm :.

sahabat nun disana