21 September, 2012

tersirat dari projek final year

bismillahirahmanirahim

sudah hampir tiga bulan aku merantau mencari pengalaman dalam alam pekerjaan. biarpun kerja yang aku lakukan ini hanya secebis, namun aku merasakan sesuatu yang berharga harus aku kutip menjadi bekalan kemudian hari.

teringat aku semasa hari pembentangan final projek. jantung berdenyut kencang seperti akan berhadapan dengan bapa mertua. sungguh, tahap kerisauan aku melonjak-lonjak.perlbagai persoalan bermain dalam pemikiran aku. Pesan kawan akau, banyakan berselawat, insyaallah Allah akan permudah dan lancarkan perbentangan nanti. aku ditempatkan dalam kumpulan B bersama 9 rakan kelas yang lain. ketika giliran memanggil aku, otak makin menjadi blur, timbul dihati apa yg aku akan cakapkan. arghhhhhh...aku sudah lupa..

hati akumula berselawat ke atas Nabi. allahhumsolliala Muhammad~  perlahan-lahan aku mulakan bicara, satu slide demi aku persembahkan, hinggalah slide yang terakhir. semasa sesi soal jawab, ada satu soalanyang ditanya, betul ke nilai yang aku hasilkan iyu betul atau pun tidak. dengan yakin aku menjawab, betul. Pensyarah kehairanan,padanya nilai itu salah. "macam ni la, nnt awak jumpa supervisior awak dan check semula result tu, saya muskil ni.." dahinya berkerut sambil seorang lagi ketawa kecil..


gambar kenangan

Alhamdulillah, syukur, saat yang ditunggu telah pun tiba.Walaupun pembentangan sudah selesai, namun penulisannya masih banyak. tiap kali aku datang jumpe pensyarah penasihat, ada sahaja pembetulan yang aku kena buat. Aku mua merenung, ini baru tapisan dari manusia, bagaimana pula dengan tapisan dari Allah  pula. dosa dosa yang aku lakukan, secara sengaja ataupun tidak sengaja.

biar apa pun yg terjadi, gigihkan usaha kalin untuk siapkan tugasan ini. ini merupakan medan tarbiyah buat kalian agar kalian lebih bersabar dalam menghadapi mehnah dan tribulasi dalam kehidupan.bermula dari mencari tajuk untuk projek ini, sehinggalah menghantarnya. setiap padanya ade kisah yang tersirat, harus kita cungkilkan menjadi sebagai panduan dan pedoman bersama.

pengurusan waktu dan mengurus dalam merencanakan setiap jurnal yang kita downloadkan semestinya dititikberatkan. hal ini akan memudahkan dah akan menyenangkan kita nanti. jika semua ini diambil sambil lewa, insyaallah, menghadapi sedikit kekalutan terhadap apa yang kita tuliskan.

Syukur kepadaMu, sekarang aku sudah tamatkan semua itu dengan rasa gembira. kenapa pulak tidak, kawan aku ambil aku punya tajuk sebagai proposal dia untuk buat master. selepas, aku bincangan dengan dia, sedikit perubahan dari tajuk aku. biar apa pun, aku turut rasa gembira.
kumpulan B
terima kasih atasa jasa baik lain yang banyak membantu aku dalam menyiapkan thesis yang menjadi tugasan kepad kita semua.

ismaryzalismail
21 sept 2012


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sahabat@sahabiah PMI

.: sahabat utm :.

sahabat nun disana