03 August, 2011

Juadah yang dinanti

Assalamualaikum wbt

Hari ini sudah masuk hari yang ke tiga kita di medan tarbiyah bulan ramadhan.Semakin hari semakin mencabar.dugaan demi dugaan akan menyusul dan sedang memujuk rayu pemikiran kita.bagi yang gagah mengharunginya, tahniah aku ucapkan, namun kerisauan aku pada yang kurang gagah untuk itu.Diri ini juga termasuk.Marilah kita sama-sama berdoa agar segala ranjau untuk ita memperoleh Ramadhan yang terbaik kali ini tercapai.Seterusnya kita dapat kecapi malam lailaturqadar,insyaallah.

Semakin hari semakin aku rinduankan pada kampung halaman,Ini belum dibuka lagu-lagu raya.Takut-takut ade yang menangis.Menangis meronta kasih sayang keluarga,merintih ingin melihat wajah ayahanda dan ibunda.

BErbuka puasa ini teringat pada masakkan ibu, kuih muih yg dimasak.Disini aku ingin lontarkan untuk paparan semua, antara kuih-kuih yang ade dikelantan(yg selalu dimasak oleh ibunda tercinta untk isi keluarga). Banyak lagi kuih-kuih yang ade dikelantan, bumi Serambi Mekah.Kepada semua sahabat-sahabat, jom ke kelantan, bertarawih dan berbuka di negeri pimpinan ulamak.Bukan hanya kuih muih malah dikelantan juga dihujanni lauk pauk yang tiada ditempat lain.


kerabu sare


ikan percik


ayam percik


ikan kering


telur masin


daging bakar


sambal pauh


kerabu beke


kerabu perut


sup tulang
kuih kuih yang aku beli atau pun dibuat oleh ibuku


cendol


butir nangka


muktabak


akok

disinilah aku akan tawaf mencari kuih-kuih iniAku ingin mengajak semua untuk penuhi ramadhan ini dengan amal ibadah, Moga-moga hajat sahabat-sahabat untuk ketemui malam lailaturqadar akan tercapai.Marilah kita merebut peluang-peluang yang diturunkan Allah.moga-moga kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang berebut-rebut peluang ini.Insyaallah.


2 comments:

  1. rindu nk mke butir nako,krabu nga akok....huhu.. klu klik klate nati tlg mke tuk ore deh...tq

    ReplyDelete
  2. insyallah...klu nk blajar wat pun blh~...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sahabat@sahabiah PMI

.: sahabat utm :.

sahabat nun disana