16 April, 2012

bulatan istimewa

bismillahirrahmanirrahim


sudah lama kenangan itu tersemat di sanubari aku. kenangan pertama aku hadir di dalam bulatan kecil. Kerdilnya aku. belum pernah aku rasa dan menghadirikemanisan bila mana berada di dalam bulatan kecil. time di sekolah tidak pernah didedahkan dengan semua ini. aku rasa ini semua salah sistem pendidikan, sekolah harian tidak diperkenalkan apa itu usrah.term usrah itu pun aku jarang-jarang mendengarnya. biarpun aku dilahirkan di bumi serambi mekah, tetapi jika sistem di sekolah tidak menbenarkan, apa yang boleh kita lakukan.


Alhamdulillah, Allah masih sayangkan aku, Allah mencampakkan aku jauh ke utara, bagi menyambung pengajian. walaupun dua tahun disitu, namun syukur aku didedahkan dengan suasana islamik, dan mula mengenal bulatan manis.


terima kasih buat sahabat-sahabat yang sentiasa mendorong dan tidak putus-putus menasihatkan aku untuk terus commit dengan bulatan ini. hembusan nasihat yang tidak putus-putus menjadi pemangkin untuk aku teruskan bersama mereka.

tika aku mencari jalan yang diredhai, bulatan kecil menjadi mediumnya
medium untuk aku mencorak semula kehidupan aku
subhanaallah, mujurlah aku diberi peluang untuk mengenalinya
begitu terasa bila bulatan kecil ini aku tinggalkan
kemanisan bertukar menjadi masam
jiwa menjadi kosong dan kering
kata-kata hikmah tidak lagi membasahi hati ini,
syukur kepadaMu, mengurniakan teman yang susah dicari ganti


insyaallah, aku percaya, Allah akn pertemukan kita lagi, kalau bukan esok, lusa, minggu depan, bulan depan, tahun depan. Aku berdoa kita akan bertemu lagi di syurga yang kekal abadi. ku harapkan apa yang kita ikrarkan dulu, masih di pegang dan terus istiqamah walaupun kita berjauhan..insyaallah~


moga coretan ini dapat memberi sedikit panduan untuk semua.adik-adikku, jangn berputus asa, mari kita sama-sama tempuhi jalan dan ranjau berduri, aku tidak mahu keseorangan.aku tidak mahu ramai yang hanyut dibual duniawi.sama-sama kita ingat mengingati.jangan lepaskan peluang yang telah dihamparkan, tahukan kita, berapa ramai yang tidak merasakan semua ini. Bulatan kecil ini patut kita manfaatkan.berkongsi bersama.itulah basic bulatan kecil.berkongsi tentang kemanisan ukhwah.berkongsi kesakitan duniawi.dan juga berkongsi kemewahan syurgawi. inilah bulatan yang juga dipanggil tanam syurga.
carilah alasan untuk kita terus istiqamah bersama.

aku tidak lupa untuk doakan moga-moga Allah anugerahkan "teman"  untuk aku terus istiqamah dijalan juang ini dan tidak tergelincir.menjadi pendorong tika kesusahan.insyaallah...ismaryzalismail
16 april 2012No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sahabat@sahabiah PMI

.: sahabat utm :.

sahabat nun disana