26 December, 2010

Betul ke kita bercinta..?

Benar ke kita bercinta..?
Apa tandanya?
Apakah hanya sekadar mengambil berat, boleh dikatakan kita bercinta?
Bagaimana cinta itu ditafsirkan??
Hanya mulut berbicara...I LOVE U...maka boleh dikatakan kita bercinta.

C.I.N.T.A
cinta merupakan subjek yang sukar untuk kita tafsirkan. bagaimana bentuknya kita pun tidak mengetahui.
Bagaiman akau ingin menulis tentang CINTA, jika aku sendiri belum sempurna dalam perjalanan CINTA ini.Entah ke betul atau pun tidak.Diawalan ini aku mohon kemaafan jika tersalah tafsir.
Moga-moga ini merupakan satu advantage untuk aku mengenali lebih dekat si CINTA ini.

Apa bila kita berada dilandasan pencarian iLmu, gangguan cinta memang terjadi. tidak kira la pada manusia, pada Pencipta sendiri malah pada subjek yang kita nelajar. Jika cinta diletakkan ditempat yang tidak bersesuaian maka kita kan hanyut dengan CINTA yang palsu.Kita akan berjaya, tapi kejayaan kita berlumutkan dengan lumut-lumut cinta, sangat hitam.
Teringat satu kata hukama
"untuk mencapai kebahagiaan, cintailah sesiapa sahaja yang mencintai kita, bukan sesiapa yang kita cinta".
janganlah budaya dari bollywood dan hollywood dijadikan kayu ukur oelh kita. Marilah kita mencari tanda panduan didalam al-quran. Banyak Allah teleh menggariskan tanda panduan didalam Alquran. Malah bertimbun-timbun sirah dan riwayat di olah oleh para ilmuan tentang cinta.

CINTA remaja ini sememangnya penuh dengan kepalsuan. Ianya dijunjung dan dipuja melangit, sedangkan CINTA ALLAH....hanya menjaditempelan dan menjadi penting bilamasa disaat keberuntukan dan time kesusahan.
CINTA memang lumrah manusia.TAPI, jika disalah gunakan dan salahmenempatkan CINTA, maka akan menimbulkan kemudaratan.

Ramai student kata, CINTA ini boleh menaikkan semangat untuk blajar.Memang betul.Jika kita CINTAkan Ilmu.Tapi bukannya dicintanya, tapi......
CINTAdiibaratkan sbagai hadiah. siapa yang menghadiahkan CINTA.tidakah kita menCINTAi pemberi hadiah ini.Tepuk dada kita, tanya iman kita.Siapa pemberi CINTA ini.
Begitu ramai yang memuja CINTA, padahal mereka mendustai CINTA yang suci ini.mereka mengherek CINTA yang suci dan bersih ini kelembah kehinaan, mengikut CINTA hawa nafsu.Mulut kita sering menyebut, kita berCINTA secara islamik. Bagaimana kita mengimplimennya. tahukah kita isi perjalanan cinta islamik ini. kita hanya tahu berbicara, orang bercakap kita bercakap.tapi jika ditanya,mulut hanya bisu.
CINTA islamik??\apakah prinsipnya??apakah pendekatnya??bagaimana CINTA yang digambarkan oleh Nabi Sulaiman dengan Balqis dan Nabi Yusuf dengan Siti Zulaikha.

Kita seharusnya meletakkan ALLAH merupakan CINTA yang lebih utama berbanding dengan lain.
"kita tidak boleh mencintai orang lain sebelum mencintai diri sendiri .dan kita tidak boleh mencintaidiri sendiri sebelum mencintai ALLAH"

moga keCINTAan aku tiada perubahan.ALLAH tetap NO one aku cintai.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sahabat@sahabiah PMI

.: sahabat utm :.

sahabat nun disana