21 January, 2011

berukhuwah hingga ke syurga


UKHUWAH????
Banyak orang bercakap tentang ukhuwah.Namun ape kah ertinya..dihujungnya aku sertakan serangkai kasih
buat teman pembekal di waktu duka
kasih dan sayang di cantumkan
terbina lah ukhwah
seiringnya ada syariat Islam

"bandingan antara muslim dan muslim lain samalah seperti binaan yang tersusuan kukuh, sebagaiannya memperkuatkan yang lain".(hadis riwayat bukhari dan muslim)

Jika dilihat dalam hadis diatas, jelas menunjukkan bahawasanya, kita memerlukan muslim lain. Dengan kata lain, kita tidak boleh hidup keseorangan.

“Serendah-rendah ukhuwah ialah SALAMATUS SODR (bersangka baik), setinggi-tinggi ukhuwah adalah AL-ITSAR…”bilamana jiwa kita bergelora, dilanda ombak masalah, maka sahabat lah tempat kita bergantung, selepas Allah. ketikamana kita berjauhan dengan family. Dialah tempat kita berkongsi duka dan lara, pahit dan juga kegembiraan kita.Bersahabat kerana Allah begitu manis.Lebih manis dari madu.

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu bersaudara, maka perdamaikanlah di antara keduanya dan bertaqwalah kepada Allah moga-moga kamu beroleh rahmat”

Ukhuwah berlandaskan Iman dan taqwa, akan berkekalan hingga keakhirat dan membawa kesyurga.

“Barangsiapa yang mencintai saudaranya, hendaklah ia zahirkan dengan mengatakan ana uhibbuka fillah (saya cintakan kamu kerana Allah).”

namuam sejauhmana kita menghargai sahabat kita, yang selama ini bersama kita.berpaka kita ucapkan terima kasih padanya.berapa kali kita senyum terhadap sahabat.

berukhuwah hingga ke syurga.p/s: gamabar ni aku copy dari blog org lain...maah xingt nak ambik link...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sahabat@sahabiah PMI

.: sahabat utm :.

sahabat nun disana